Αθλητικό Μασάζ

Το αθλητικό μασάζ είναι μία τεχνική σχεδιασμένη τόσο για αθλητές όσο και για άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα που θέλουν να βελτιώσουν την ικανότητα του σώματός τους να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις της έντονης άσκησης.

Αποτελείται από τεχνικές υψηλής έντασης, μαλάξεις των βαθύτερων ιστών και διατάσεις που στόχο έχουν να ξεκλειδώσουν τους μυς, να αποκαταστήσουν τυχόν μικροτραυματισμούς σε αυτούς, να αυξήσουν την ευλυγισία τους και να μειώσουν τον πόνο, ο οποίος συχνά έχει αρνητική επίδραση στις αθλητικές επιδόσεις και τη διατήρηση της φόρμας. Οι φυσιοθεραπευτές που έχουν εμπειρία στο αθλητικό μασάζ γνωρίζουν καλά ποιες κινήσεις πρέπει να κάνουν, για να παρέχουν τη δομική στήριξη στο μυϊκό σύστημα και να του δώσουν όλα τα εφόδια να ανταποκριθεί σε πιο αποδοτικές και επωφελείς προπονήσεις. Οι μυϊκές διατάσεις σπάνε τις συμφύσεις επαναφέροντας το μυ στην αρχική του θέση, ενώ οι νευρομυϊκές πιέσεις δουλεύουν το νεύρο που ελέγχει το μυ και αφαιρούν την ένταση.

Το αθλητικό μασάζ καλό είναι να γίνεται:

  • Πριν από κάποια συγκεκριμένη φυσική δραστηριότητα για την προετοιμασία κυρίως των μελών του σώματος που εμπλέκονται σε αυτή και τη μεγιστοποίηση της επίδοσης.
  • Μετά από κάποια συγκεκριμένη φυσική δραστηριότητα (1 με 2 ώρες), ως η καλύτερη μέθοδος αποθεραπείας και επαναφοράς της λειτουργίας των ιστών σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου προετοιμασίας-προπόνησης για την αύξηση της σωματικής αντοχής, την ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους και την αποφυγή τραυματισμών.

Ωστόσο, το αθλητικό μασάζ δεν απευθύνεται μόνο στους αθλητές αλλά σε όλους τους ανθρώπους που αισθάνονται μυϊκούς πόνους και υποφέρουν από τραυματισμούς που έχουν προκληθεί από διάφορες δραστηριότητες και κινήσεις. Παράλληλα, όσο και αν ακούγεται παράξενο, το αθλητικό μασάζ  είναι κατάλληλο και για όσους υποφέρουν από την καθιστική ζωή, αφού το μυϊκό σύστημα επιβαρύνεται και λόγω της κακής στάσης του σώματος και των πολλών ωρών στο γραφείο και μπροστά στον υπολογιστή.

Τα οφέλη του αθλητικού μασάζ είναι αδιαμφισβήτητα:

  • Οι στοχευμένες μαλάξεις βοηθούν τους μυς να αποβάλουν το συσσωρευμένο γαλακτικό οξύ μειώνοντας έτσι το ρίσκο τραυματισμού.
  • Οι μύες οξυγονώνονται καλύτερα, προσλαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αποκτούν δύναμη και ευκαμψία.
  • Η επιτάχυνση της ροής του αίματος επουλώνει το φυσιολογικό μικροτραυματισμό των μυών μετά την άσκηση και συνεπώς οι αθλητές αισθάνονται πολύ λιγότερο πιάσιμο.
  • Οι χειρομαλάξεις συμβάλλουν στη μέγιστη αξιοποίηση της ενέργειας και στην αύξηση της αντοχής του μυϊκού συστήματος.
  • Με την απελευθέρωση των σφιγμένων μυών βελτιώνεται η ευλυγισία και αυξάνεται το εύρος κίνησης στους αθλητές.
  • Χρόνιοι πόνοι στην πλάτη, τον αυχένα και τους ώμους ανακουφίζονται, ενώ με τη στήριξη των μυών βελτιώνεται η στάση του σώματος.